Inhoudsopgave
inhoudsopgave

Wat is een 404-pagina?

Wanneer iemand op een URL klikt die niet bestaat, krijgt hij een 404-pagina te zien. Dit kan gebeuren om verschillende redenen. Op deze pagina lees je wat deze redenen kunnen zijn en wat de invloed van een 404-pagina op SEO en webdesign is.

Wat is een 404-pagina?

Een 404-pagina geeft aan dat de pagina die een gebruiker probeerde op te halen niet (meer) bestaat. Het domein waarin de pagina zich bevindt bestaat wel, maar de specifieke URL is op dat moment niet aanwezig binnen het domein.

‘404’ staat voor een specifieke HTTP-statuscode die aangeeft dat een pad binnen een domein niet opgehaald kan worden. Over het algemeen bestaat een URL uit drie onderdelen. Het protocol is wat er voor de ‘www.’ staat, dus ‘http’ of ‘https’. De domeinnaam is wat er tussen de ‘www.’ en de ‘.nl’ of ‘.com’ staat en het pad is alles wat daarachter aan komt. Het pad verteld de browser waar de pagina gevonden kan worden binnen het domein.

Wanneer het pad leidt naar een pagina die dus niet (meer) bestaat, krijgt de gebruiker een 404-pagina te zien.

In welke gevallen zie je een 404-pagina?

Het eerste geval waarin je een 404-pagina kan zien is wanneer een pagina verwijderd is. Vaak wanneer een pagina al een tijdje bestaat voordat deze verwijderd is, staan er al allemaal links naar deze pagina op het internet. Als je één van deze links aanklikt, verschijnt er een 404-pagina.

Een andere oorzaak kan zijn dat de pagina niet verwijderd is, maar dat de link naar deze pagina is aangepast.

Hoe voorkom je een 404-pagina?

Om een 404-pagina te vermijden is het van belang om een automatische redirect in te stellen van de URL die veranderd of verwijderd is, naar een andere URL. Dit kan op twee manieren. Met een 301-redirect en met een 302-redirect. Wanneer de oude URL permanent verwijderd is, stel je een 301-redirect in. De bezoeker wordt dan omgeleid naar de nieuwe pagina en de SEO waarde van de oude pagina wordt overgedragen aan de nieuwe pagina. Met een 301-redirect laat je Google ook meteen weten dat de nieuwe URL actueel is en dat de oude niet meer geïndexeerd hoeft te worden.

Naast een 301-redirect heb je ook nog een 302-redirect. Dit is een tijdelijke doorverwijzing. Google weet dan dat de oude link uiteindelijk weer de actuele link wordt en zal geen SEO waarde doorgeven.

De invloed van een 404-pagina op SEO

404-pagina’s hebben wel degelijk een invloed op de SEO van je website. Als een pagina een 404 statuscode genereert, zal Google deze niet meer meenemen tijdens het indexeren. Het is belangrijk om te blijven controleren of er links binnen je domein zijn die een 404-pagina genereren en deze waar mogelijk door te sturen met een redirect.

De invloed van een 404-pagina op webdesign

Naast dat 404-pagina’s invloed hebben op SEO is het ook belangrijk om ze mee te nemen in je webdesign. Vaak worden 404-pagina’s gezien als een eindpunt in de reis van een gebruiker door je website, maar door ze slim te ontwerpen kan je je bezoekers nog genoeg kansen geven om verder te navigeren. Plaats bijvoorbeeld links naar de meest bezochte pagina’s op je website of geef bezoekers een mogelijkheid om te zoeken. Wil je hier meer informatie over? Lees dan ons artikel over onze tips voor een goede 404-pagina.

Wat wij adviseren

404-pagina’s hebben een belangrijke functie en zijn nou eenmaal onderdeel van het internet. Probeer om enerzijds het aantal 404-pagina’s binnen je domein te minimaliseren en anderzijds om de 404-pagina gebruiksvriendelijk te ontwerpen. Op deze manier zorg je dat als er een bezoeker op een 404-pagina terecht komt, dat hij gewoon verder kan navigeren binnen je website.

Laten we het over jouw project hebben!

Klik op de knop hieronder om een gratis strategisch gesprek in te plannen waarin we samen verschillende manieren bespreken om je bedrijf online te laten groeien.